Mustekalat - taksonomiaa ja gastronomiaa

 
Tämän sivuston jalo tarkoitus

on selvittää - aluksi laatijalleen ja myöhemmin lukijoilleen - mustekaloiksi suomen kielessä nimitettyjen herkullisten otuksien sukujuuria, ominaisuuksia ja ennen kaikkea niistä eri kielissä käytettävien nimien melkoista sekasotkua.

Motiivi tähän urakkaan on pikkuhiljaa kehittynyt omista kulinaarisista tarpeistani. Asuin vuosina 2006 - 2019 Espanjan Aurinkorannikolla, Fuengirolassa ja panin ilahtuneena merkille, miten erinomaisen rikas kalatiski saattaa löytyä aivan pienestäkin syrjäkadun pikkumarketista. -Puhumattakaan isoista ruokatavarataloista, tai peräti isojen kaupunkien kauppahalleista.

Omat onnettomat kokkauskokeiluni ovat kärsineet paitsi kokemattomuudestani merenelävien ruoaksivalmistamisessa, myös hieman siitä, että mustekalojen nimistössä on melkoisesti opettelemista ja ihmettelemistä. Eli ennenkuin jotain valmistusohjetta voi todella menestyksellä soveltaa, on hyvä tietää että tuli ostettua marketista juuri oikeaa tavaraa.

Kauppanimistön vastaavuus todellisiin lajinimiin jättää joskus paljonkin toivomisen varaa. Eri lajeja myydään samoilla nimillä, saman otuksen kauppanimi voi vaihdella paikkakunnittain ja ravintolasta saa tietyllä ruokalistanimellä eri elukka kuin kalatiskistä.

Varsinaisten pikku artikkelien lisäksi viereisestä valikosta saa auki taksonomisen taulukon nykymustekaloista, lähinnä syötävistä lajeista mutta muistakin. Taulukko on kaukana täydellisyydestä; siihen ei ole edes pyritty - lajeja tunnetaan nykyään toista tuhatta!. Sen on tarkoitus toimia vain jonkinlaisena nimistön järjestämisalustana.

Tämä sivusto on siis ensisijaisesti muistinjatke itselleni, mutta kovasti toivon, että siitä olisi hyötyä muillekin. Miksikäs tämän muuten olisin tänne nettiin julki laittanut?

Joten: que aprovechen! (Sehän on espanjalainen ilmaus, jonka idea on suunnilleen 'hyvää ruokahalua', mutta tarkoittaa sananmukaisesti: 'että ei sitten muuta kuin käyttäkää hyväksenne').

Tuomo Lintulakso

(Palautetta saa mielellään lähettää: tuomo at lintulaakso piste net)

.