Tuomon Mah-Jong-sivu







Mikä Mah-Jong?
Miten pelataan
pelisäännöt
linkkejä


MAH-JONG

Ikivanha kiinalainen peli Mah-Jong on saavuttanut viime vuosikymmenien aikana yllättävän laajan suosion kaikkialla. Peli ei ole aivan niitä helpoimpia oppia, mutta ei kyllä ylettömän vaikeakaan. Yhdellä istumalla sekin on opittavissa, joskin se istuma helposti venähtää pitkäksi illaksi - toki yleensä hyvässä ja intellligentissä seurassa!

Peli vaatii itämaista kärsivällisyyttä ja 'todellisuuteen alistumista', taktista ajattelua ja ongelmanratkaisutaitoa. Matemaattis-looginen hahmottamiskyky varsinkaan ei ole haitaksi

Valitettavasti Mah-Jong on aikojen kuluessa hajaantunut varsin lukuisiksi eri versioiksi, varsinkin siinä vaiheessa kun se 1900-luvun alkupuoliskolla nousi maihin USAan.

Näistä versioista yksi, Japanin Mah-Jong-yhdistyksen 'virallinen' säännöstö, lienee ainoa kunnollinen yritys pelin standardisoimiseksi. Se myös lienee maailman levinnein versio, ja ainakin Suomessa suosituin. Siitä on poistettu jälkikäteen lisättyjä piirteitä ja sen pistelaskujärjestelmä on ankaran looginen.

Tämä sivusto esittelee Mah-Jong -pelin nimenomaan tässä JMY:n määrittelemässä muodossa. Muita versioita harrastaneille tiedoksi sen seuraavat ominaisuudet:

  • Vain jaon voittaja saa pisteitä
  • Kukka- ja vuodenaikatiiliä ei käytetä
  • Vain yksi 'erikoismahjong' - Kolmetoista orpoa
Tietoja muista versioista ja niitä harrastavista yhteisöistä saa oheisesta linkkilistasta.